دنیس ریچی خالق زبان برنامه نویسی سی ( C ) کیست ؟
دنیس مکآلیستر ریچی معروف به دنیس ریچی ( Denis Richi )، متولد سال ۱۹۴۱ میلادی دانشمند علوم کامپیوتر، خالق زبان برنامه نویسی C و همینطور سیستم عامل UNIX است. او به همراه دوست و همکارش جایزه معتبر تورینگ را در سال ۱۹۸۳ به دلیل ارائه نظریه سیستم عامل یونیکس دریافت کردند. این جایزه تنها جایزه دریافتی آنها نبوده در ادامه با ممد دانلود همراه باشید تا درباره دنیس ریچی بیشتر بدانیم !
دنیس ریچی کیست ؟ چرا فرد بسیار مهمی بوده ؟
زمانی که استیو جابز در سال 2011 فوت کرد دانشجویان ایرانی بعد از فوت او در دانشکده رایانه دانشگاه شریف خرما پخش کردند! :/
این مسئله مشکلی ندارد اما عجیب این است که در همچین دانشکده ای کسی دنیس ریچی را نمیشناخت ! هم دنیس ریچی و استیو جابز در سال 2011 فوت کردند اما چرا باید دنیس ریچی شناخته باشد ؟
بیوگرافی تحصیلی
دنیس ریچی در سال 1968 دکترای خود را از دانشگاه هاروارد تحت نظارت پاتریک سی فیشر دریافت کرد. عنوان پایان نامه وی «پیچیدگی محاسباتی و ساختار برنامه» بوده است. او به همراه دوست و همکارش کن تامپسون، برای نخستینبار سیستمعامل یونیکس (unix) را از آزمایشگاه الکساندر گراهامبل به دنیا هدیه داد.
افتخارات
ریچی و تامپسون در سال 1983، جایزهی تورینگ را به خاطر تئوری عمومی سیستمهای عامل و خصوصا توسعهی سیستمعامل یونیکس دریافت کردند. علاوه بر آن، آنها مدال Richard W.Hamming را نیز در سال ۱۹۹۰ از انجمن مهندسان برق و الکترونیک IEEE دریافت کردند. دلیل اهدای این مدال، توسعهی زبان C و سیستمعامل یونیکس بود.
در سال ۱۹۹۷، نام ریچی و تامپسون در موزهی تاریخ کامپیوتر ثبت شد. این ۲ همکار قدیمی در سال ۱۹۹۹، مدال ملی فناوری ایالات متحدهی آمریکا را از دست رئیس جمهور وقت یعنی بیل کلینتون دریافت کردند. در توضیح مدال آنها آمده بود که توسعهی زبان و سیستمعامل توسط این ۲ نفر، باعث پیشرفتهای زیادی در سختافزار، نرمافزار و سیستمهای شبکهی کامپیوتری شده و رشد کلی این صنعت را رونق بخشیده است.
سخنی درباره او
دنیس ریچی و استیو جابز در یک ماه از سال 2011 و به فاصله 10 روز فوت کردند، میلیونها نفر خبر فوت استیو جابز را در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشتند، اما کمتر کسی بود که درباره دنیس ریچی اطلاعی داشته باشد. این واقعا بده در ایران حتی دانشجویان رایانه هم او را نمیشناختند. یعن رسما همچین شخص مهمی را نمیشناختند.
ریچارد استالمن ( richard stallman ) بنیانگذار جنبش نرم افزار آزاد کیست ؟
فعالیت های شغلی
دنیس ریچی در سال 1967 در مرکز تحقیقات علمی و محاسباتی آزمایشگاههای بل استخدام شد. او و کن تامپسون در این مؤسسه با هم آشنا شدند و در دههی 1960، تحقیات زیادی روی پروژهی سیستمعامل Multics داشتند. نام این سیستمعامل مخفف «سرویس اطلاعاتی و محاسباتی چندگانه» (Multiplexed Information and Computing Srvice) بود. سازمانهای مختلفی همچون دانشگاه MIT، آزمایشگاههای بل و شرکت جنرال الکتریک روی این پروژه سرمایهگذاری کرده بودند و میتوان آن را پدر سیستمعاملهای متعددی از یونیکس و macOS تا ویندوز NT نامید. در نهایت، ریچی و تامپسون در سال ۱۹۶۹ از این پروژه خارج شدند.
ساخت مینی کامپیوترPDP-7
پس از این همکاری، تامپسون در سال ۱۹۷۰ یک مینیکامپیوتر PDP-7 را در یکی از آزمایشگاههای سازمان، پیدا کرد و نرمافزار خودش را به کمک ریچی و دیگر همکاران روی آن توسعه داد. برایان کرینگان که یکی از همکاران این پروژه بود، نام یونیکس را برای این نرمافزار جدید پیشنهاد داد. پس از آن، تامپسون برای تکمیل زبان برنامه نویسی اسمبلی با یک زبان برنامهنویسی سطح سیستم، زبان B را توسعه داد. پس از تامپسون، ریچی توسعهی این زبان برنامهنویسی و سیستمعامل یونیکس را ادامه داد و نام زبان جدید را C انتخاب کرد. دنیس ریچی تمام عمر کاری خود را در آزمایشگاههای بل گذراند. این سازمان در میانهی دههی ۱۹۹۰ به AT&T تغییر نام داد و در نهایت، ریچی که به زیرمجموعهی Lucent این سازمان رفته بود، در سال ۲۰۰۷ بازنشسته شد.
از دیگر فعالیت های کاری ریچی میتوان به توسعهی سیستم رمزنگاری روی ماشین cipher اشاره کرد. این پروژه هم یکی از پروژه های مهم او بوده او این پروژه را به کمک جیمز ریدز و رابرت موریس انجام داد. این سیستم توانایی رمزگشایی حداقل ۲۰۰۰ کلمه داشت. پس از توسعهی این سیستم و مذاکراتی که تیم برنامهنویسی با سازمان NSA داشت، قرار بر این شد که این محصول منتشر نشود. دلیل عدم انتشار، قابلیت اجرای آن روی ماشینهای رمزگشایی کشورهای دیگر بود. ریچی در توسعهی سیستمعاملهای Plan 9 و Inferno و همچنین زبان برنامهنویسی Limbo نیز همکاری داشته است.
زندگی و مرگ
آنطور که از اطلاعات رسانهها بهدست آمده، دنیس ریچی هیچگاه ازدواج نکرد. عموم اطرافیان دنیس، او را فردی فروتن، با ادب و دوستداشتنی توصیف کردهاند. او مانند بسیاری از نوابغ برنامهنویسی، ظاهری خاص با ریش بلند داشت. دنیس کار خود را از ظهر آغاز میکرد و تا ساعات پایانی شب در آزمایشگاه و مرکز تحقیقاتی خود مشغول به کار بود.
تولد
دنیس ریچی، در تاریخ ۹ سپتامبر سال ۱۹۴۱ در دهکدهی برونکسویل در نیویورک به دنیا آمد. پدر او آلیستر ای. ریچی، یکی از دانشمندان آزمایشگاههای مشهور بل (Bell Labs) بود. آلیستر ریچی یکی از مؤلفان نظریهی مدارهای سوئیچکننده بود.
مرگ
دنیس ریچی در ۱۲ اکتبر سال ۲۰۱۱ و پس از تحمل بیماریهای سخت، در سن ۷۰ سالگی از دنیا رفت. پس از مرگ او، تاریخشناس دنیای کامپیوتر، پائول ای.سروتزی در موردش نوشت:
دنیس ریچی ۷ روز بعد از استیو جابز از دنیا رفت. مرگ نزدیک این نوابغ دنیای فناوری، مردم و کارشناسان را به مقایسهی این ۲ نفر و دستارودهایشان مشغول کرد. در آن زمان، اکثر مقایسهها، ریچی را آغازگر انقلاب بزرگی میدانستند که پایههای موفقیت استیو جابز و شهرت شرکت اپل روی آن بنا شده بود. مشهورترین اظهار نظر در این مورد، اینگونه منتشر شد:
توزیع لینوکس فدورا ۱۶ و نسخهی ۹ سیستمعامل FreeBSD پس از مرگ دنیس ریچی منتشر و به پاس زحمات این نابغهی دنیای فناوری به نام او نامگذاری شدند.
دنیس ریچی دو کتاب با عنوان آموزش زبان C هم بیرون دادهبود که بسیار به توسعه علم و دانش کمک کرده بود !
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.