پروتکل udp چیست ؟ + تفاوت آن با پروتکل tcp
پروتکل udp یک پروتکل ارتباطی است که برای جایگزین شدن بجای پروتکل TCP ساخته شده است. بسیازی از افراد این دو پروتکل را باهم اشتباه میگیرند در صورتی که این دو پروتکل از هم جدا هستند و نحوه کارکرد آن ها متفاوت است ! اما توافت پروتکل udp در چیست ؟ در ادامه با ممد دانلود همراه باشید تا به برسی پروتکل udp و نحوه کارکرد آن و کاربرد آن بپردازیم.
پروتکل udp چیست ؟
اول باید بدانیم که udp مخفف چیست ! udp مخفف ( User Datagram Protocol ) است. اصل طراحی این پروتکل برای جایگزین شدن بجای پروتکل tcp است. در واقع ضعف های پروتکل tcp را برطرف کند از جمله می شود به تحمل ضرر میان برنامه ها اشاره نمود.
تقاوت میان پروتکل های udp و tcp
تفاوت اصلی این دو پروتکل در ارتباط آن های است :
پروتکل udp ارتباط را به صورت فرآیند به فرآیند برقرار می کند. اما پروتکل tcp از میزبان به میزبان ( HOST TO HOST ) برقرار میکند.
در پروتکل tcp یک بسته اطلاعاتی به صورت جداگانه ارسال می شود و روش مطمئن است اما در پروتکل udp پیامی به datagram ارسال می شود و این پروتکل بهترین حالت را در ارتباط در نظر میگیرد.
خطا ها در udp
برخلاف پروتکل tcp که اگر خطایی پیش بی آید امکان کنترل آن در جریان نیز وجود دارد. چنین امکانی در پروتکل udp فراهم نمی باشد ! زیرا پروتکل udp یک پروتکل بی سیم است و نیازی به ایجاد مدار مجازی برای قبل از وقوع ندارد.
خدمات udp
پروتکل udp 2 خدمت ارائه می دهد که توسط ip پشتیبانی نمی شود و از شماره پورت ها برای تشخیص درخواست های محتلف کاربر استفاده می کند !
tcp معمولا برای پروتکل اصلی شناخته می شود و بخش همده ای از اینترنت به دلیل توانایی آن در شکستن مجموعه ای از داده های بزرگ در بسته های فردی و برسی ارسال مجدد آن و بسته های از دست رفته و جمع کردن توالی ها است اما این سرویس ها گاهی اضافی هستند در برخی موارد و ممکنه تاخیر به وجود می آید.
در مقابل tcp پروتکل udp فقط بسته ها را ارسال می کند ! یعنی پهنای باند پایینتری استفاده می کند و بدی این روش اسن است که ممکن است بسته ای نرسد و دچار خطا شود !
اجزای پروتکل udp
ویژگی ها
این پروتکل میتواند داده های از دست رفته را تحمل کند و اجازه میدهد بسته های اطلاعاتی با ترکیب مستقل کاهش یافته و دریافت شوند و این امر کمک زیادی به سرعت اطلاعات می کند و برنامه هایی که به اتصال در لحظه ( RealTime Connection ) دارند بازدهی بالاتری می سازد و تاخیر آن ها را کم می کند. همچنین این ویژگی میتواند به بخث NTP نیز کمک کند.
تریکب هدر ها
پروتکل udp هدر های خود را برای ارسال بخشی از داده ها استفاده می کند هدر های udp شامل مشخصات فنی و . . . است.
هدر پروتکل User Datagram دارای چهار فیلد می باشد که هر یک از آن ها 2 بایت فضا دارد و به ترتیب آن ها هستند:
- شماره درگاه منبع ، که تعداد فرستنده ها است.
- شماره پورت مقصد ، درگاه Datagram به آن آدرس داده شده.
- طول : طول بایت های هدر udp و هرگونه داده محصور شده
- checkSUm : که در برسی خطا ها در IPV6 و IPV4 استفاده می شود
پروتکل udp چگونه کار می کند؟
UDP از پروتكل اينترنت براي بدست آوردن يک داده از يك رايانه به رایانه ديگري استفاده مي كن و با UDP با کپی کردن داده ها در یک بسته udp و افزودن اطلاعات هدر خود به بسته ارسالی ، کار می کند. پس از بسته شدن بسته های udp ( udp Packet’s ) در بسته پروتکل اینترنت ، آنها به مقصد خود که تایین شده ارسال می شوند.
اکثر برنامه های کاربردی که از این پروتکل استفاده می کنند فقط فقط منتظر پاسخ ها هستند که در نتیجه بسته های ارسال شده از طریق udp انتظار می رود. اگر یک برنامه در یک بازه زمانی مشخص پاسخی ( Response ) دریافت نکند ، برنامه دوباره بسته را ارسال می کند تا اطلاعات را دریافت کند و یا میتواند این تلاش را متوقف کند.
کاربرد های udp
- سرویس های نام دامنه
- انتقال فایل آزمایشی
- اطلاعات و مسیریابی
- مدیریت شبکه ساده
قابلیت های udp
- زمانی استفاده می شود که برگشت اطلاعات و رسیدن به مقصد اهمین زیادی نداشته باشد
- برای گردش اطلاعات خوب است
- مکانیزم کنترل ازدحام ندارد ( البته به آن نیازی ندارد )
- اتصال محور نیست ( مانند پروتکل tcp )
- یک پروتکل stateless است
- برای استریم کردن داده مناسب است ولی چند رسانه ای نیست
سخن پایانی
با توجه به توضیحات شاید فکر کنید که این پروتکل چرت پرته ولی باید بدونید بسیاری از سرویس هایی که از آن استفاده می کنید از این پروتکل استفاده می کنند ! حق
دیدگاهتان را بنویسید