SSD چیست ؟ + مزایای آن نسبت به هارد دیسک HDD
در سال های اخیر فروش حافظههای SSD به طور قابل توجهی بیشتر شده و قیمت آنها هم کاهش یافته است. البته این نوع حافظهها نسبت به نمونههای HDD همچنان بسیار گرانتر هستند اما SSD چیست؟ و به ازای پرداخت مبلغ بیشتر، دقیقا چه مزایایی دریافت میکنیم؟ با ما در ممد دانلود همراه باشید تا دانشمان را در برابر SSD افزایش دهیم !
SSD چیست؟
هارد های HHD دارای تکنولوژی بسیار قدیمی هستند SSD ها برای چندین سال متوالی در شکل های مختلف وجود داشتهاند. اولین مدل SSD ها مبتنی بر حافظهی رم بودند و به دلیل قیمت بسیار بالا، صرفا در کامپیوترهای فوق پیشرفته مورد استفاده قرار میگرفتند. در دهه ۹۰ میلادی، اولین SSD های مبتنی بر حافظه فلش ظاهر شدند که همچنان قیمت بسیار بالایی داشتند و فقط برای برخی کارهای خاص از آنها استفاده میشد. اما طی دههی ۲۰۰۰ میلادی، روند نزولی قیمت فلش مموری آغاز شد و در نتیجه قیمت SSD ها هم پایین آمد.
سرور مجازی بخریم ؟ یا سرور مجازی اجاره کنیم ؟ + کدام بصرفه تر است ؟
اما SSD یا همان درایو جامد چیست دقیقا چیست؟ در ابتدا باید به ماهیت هارد دیسک ها (HDD) بپردازیم. یک هارد درایو HDD صفحه گردانی از جنس فلز با لایهای مغناطیسی دارد که داده شما را در خود نگه میدارد. در هارد دیسک با چرخش پلاتر، هد خواندن و نوشتن توسط یک بازوی مکانیکی به دادهی مورد نظر شما دسترسی پیدا میکند. بنابراین یک هارد دیسک از چندین قطعهی متحرک بهره میبرد.
اما در SSD هیچ قطعهی متحرکی ندارد. به طور کلی چنین حافظههایی بیش از اینکه مشابه HDD باشند، به فلش مموریها شباهت ساختاری دارند. اکثر SSD های موجود در بازار از نوع NAND هستند. این نوع حافظهها برای ذخیرهسازی دادهها به الکتریسیته نیازی ندارند. این در حالی است که مثلا حافظه رم موجود در سیستم در صورت از دست دادن برق، دادههای ذخیره شده را هم از دست می دهد. حافظههای NAND نسبت به هارد دیسکها سرعت بسیار بیشتر ارائه میدهند زیرا دیگر لازم نیست چرخاندن هد و پیدا کردن اطلاعات زمانی صرف کنند.
NVME یا SATA ؟
در بازار با دو نوع SSD اصلی مبتنی بر SATA و NVME روبرو میشویم. هر دو مدل، اطلاعات را تقریبا به روش مشابهی ذخیره میکنند اما نحوهی ارتباط آنها با کامپیوتر کاملا متفاوت است و همین موضوع منجر به تفاوت قابل توجه در زمینهی سرعت میشود.
SSDهای مبتنی بر SATA از کابل SATA 3 برای ارتباط با کامپیوتر استفاده میکنند که حداکثر سرعت این رابط به ۶۰۰ مگابایت در ثانیه میرسد. این کابل هم به پورت SATA مادربورد وصل میشود. اما SSDهای مبتنی بر NVME از طریق اسلات PCIe به مادربرو وصل میشوند. در زمینهی این اسلاتها نسلهای مختلفی وجود دارد ولی در حال حاضر PCIe 4.0 رایجترین استاندارد محسوب میشود که حداکثر سرعت خواندن برخی از حافظههای SSD مبتنی بر PCIe 4.0 به ۷ گیگابایت در ثانیه میرسد. پس SSD های NVME انتخاب های بهتری هستند باید خاطرنشان کنیم بیشتر SSDهای مبتنی بر NVME از اسلات M.2 برای برقراری ارتباط با کامپیوتر استفاده میکنند ولی برخی از آنها همچنان از PCIe بهره میبرند. پس دقت کنید که مادر مرد شما کدام پورت را دارا می باشد !
هر نسل جدید PCIe سرعت ارتباط را بسیار افزایش میدهد و مثلا SSD مبتنی بر PCIe 5.0 میتواند سرعت ۱۳، ۱۴ و حتی ۱۵ گیگابایت در ثانیه را ارائه دهد. با توجه به اینکه پردازندههای نسل ۱۲ اینتل و سری ۷۰۰۰ رایزن AMD از PCIe 5.0 پشتیبانی میکنند، در ماههای آینده حضور SSD های مبتنی بر این استاندارد افزایش خواهد یافت.
در ضمن قرار است PCIe 6.0 دو برابر سرعت بیشتری نسبت به نسل قبلی ارائه دهد و در نتیجه حافظههای SSD هم از این سرعت بهرهمند خواهند شد. اما این نوع حافظهها در بهترین حالت در سال ۲۰۲۴ راهی بازار خواهند شد.
SSD یا HDD ؟
برای اینکه بهتر با مزایای SSD آشنا شوید، در ادامه ویژگیهای SSD و HDD را با هم مقایسه میکنیم:
چرخش: SSD از هیچ قطعهی متحرکی بهره نمیبرند و در نتیجه زمان چرخش هد آنها صفر است. اما این مشخصه در بین هارد دیسکها یکسان نیست و معمولا زمانی که میخواهید کاری انجام دهید، زمانی در حد یک یا ثانیه برای چرخیدن هد صرف میشود پس در این نظر SSD بهتر است.
تاخیر دسترسی به اطلاعات: حافظههای SSD به شدت سریع هستند و به دلیل عدم نیاز به قطعات متحرک، تقریبا به صورت آنی میتوانند به دادهها دسترسی پیدا کنند. اما هارد دیسکها به دلیل نیاز به حرکت فیزیکی، در زمینهی سرعت و تاخیر حرف کمتری برای گفتن دارند.
سروصدا: حافظههای SSD کاملا بیصدا هستند و HDD در این زمینه انواع مختلفی دارند. برخی از آنها تقریبا هیچ صدایی ندارند و برخی دیگر سروصدای زیادی ایجاد میکنند.
قابلیت اطمینان: خرابی بیشتر هارد دیسکها معمولا مربوط به خرابی قطعات مکانیکی است. عمل نوشتن و خواندن در هار دیسک ها بهتر است و عمر بیشتری دارد و خرابی هاسد دیسک ها بیشتر برای قطعات مکانیکی آن است. در ضمن در بدترین حالت هم میتوانید قطعات کلیدی درون آن را تعویض کنید. از طرف دیگر، SSD از نظر عمر مربوط به خواندن و نوشتن محدودیت دارند. اما واقعیت این است که عمر این حافظهها به حدی بالاست که تقریبا هیچ کاربر معمولی بعد از سالها استفاده با مشکلی روبرو نمیشود.
مصرف انرژی: یک حافظهی SSD معمولا ۳۰ تا ۶۰ درصد انرژی کمتری نسبت به HDD مصرف میکند. که در این امر SSD بهتر است.
قیمت ها : SSD همچنان بسیار گرانتر از نمونههای HDD هستند. ارزانترین حافظههای SSD مبتنی بر SATA هستند و برای خرید مدلهای NVME باید هزینه بیشتری بپردازید. به دلیل همین تفاوت قیمت، بسیاری از کاربران یک SSD با ظرفیتی در حد ۲۵۰ یا ۵۰۰ گیگابایت را به درایو اصلی ویندوز اختصاص میدهند و باقی درایوها در HDD قرار میگیرند. که این امر عاقلانه تر است.
آیا حافظهی SSD به درد من میخورد؟
اگر :
- به دنبال افزایش سرعت بوت شدن سیستم عامل هستید: با استفاده از حافظهی SSD، سرعت بوت سیستم به طور قابل توجهی بیشتر میشود.
- به دنبال افزایش سرعت اجرای برنامهها و بازیها هستید: یکی از مهمترین مزیتهای SSD است که سرعت بارگذاری برنامهها و بازیها چندین برابر میشود که در نتیجه با تجربه کاربری بهتری روبرو میشوید. و میتوان گفت که SSD برای بازی بسیار مناسب است.
خوشبختانه اتصال SSD به کامپیوتر دسکتاپ یا لپتاپ بسیار راحت است و و بدون کمک گرفتن از یک متخصص خودتان میتوانید آن را نصب کنید اما پیشنهاد می شود که متخصص نصب آن را انجام دهد.
VPN چیست ؟ و چطور کار می کند ؟ بررسی مزایا و معایب استفاده از VPN
دیدگاهتان را بنویسید