پروتکل HTTP چیست ؟ + کد های وضعیت HTTP
پروتکل ها مهم ترین و پرکاربرد ترین استاندار در وب هستند در برای تبادل اطلاعات از آن ها استفاده می شود. در این مقاله یاد میگیریم پروتکل HTTP چیست و چه کاربرد هایی را دارد همچنین کد های وضعیت HTTP و متد های HTTP و تفاوت HTTP با HTTPS اشاره خواهیم کرد. با ممد دانلود همراه باشید.
پروتکل HTTP چیست ؟
در گذشته هیچ استانداردی برای ارتباط گیری در اینترنت وجود نداشت اما در سال 1991 تیم برنرز لی پروتکل HTTP را با هدف پیاده سازی یک استاندارد در وب پیاده سازی کردو این پروتکل همراه با ساختار اولیه HTML در یک وب سرور ساده . یک مرورگر مبتنی بر متن ارائه کرد. این اولین استفاده از این پروتکل مهم در شبکه بوده.
HTTP مخفف چیست ؟
HTTP مخفف Hyper Text Transfer Protocol است که یعنی پروتکلی برای انتقال ابر متن ها است .
وظیفه پروتکل HTTP چیست ؟
وظیفه این پروتکل برقراری ارتباط میان سرور و کلاینت است. و امکان ساخت صفحات وب را میدهد تا سایت های اینترنتی پدید آمدند.
منظور Hyper Text چیست ؟
منظور از Hyper Text یا همان ابر متن یعنی در واقع سندی در یک فضای ابری یا همان سرور است و مرورگر آن را دانلود میکند و آن را چردازش میکند و به کاربر نشان میدهد یک سند میتواند عناصر مختلفی را داشته باشد. و اطلاعاتی را به کاربر نشان دهد.
اگر میخواهید می توانید در مرورگر خود کلید های Ctrl + U را بزنید و سورس HTML سایت مورد نظر خود را ببینید !
پروتکل HTTP چگونه کار می کند ؟
پروتکل HTTP با استفاده از HandShaking اطلاعات را ارسال و دریافت می میکند. در این روش اطلاعات بین سرور و کلاینت میرود و می آید دقیقا میتوان گفت شما سایت محمد دانلود را باز می کنید و در واقع درخواستی سمت سرور وب سایت ارسال می کنید و و سرور وب سایت یک پاخی به شما می دهد و در واقع این عمل موفق در HTTP بوده. سپس اطلاعات پشت سرهم به صورت HandShaking با Packet ( بسته های اطلاعاتی در شبکه ) کوچک برای کاربر ارسال می شود در این بین از پروتکل TCP/IPهم برای افزایش امنیت استفاده می شود تا اطمینان بیشتر جهت ارسال و رسیدن اطلاعات به کلاینت بیشار شود.
پورت HTTP
در ارتباط میان سرور و کلاینت در پروتکل HTTP از پورت 80 استفاده می شود اما میتوان این پورت را عوض کرد.
همچنین به مجموعه تبادل شده بین دو کلاینت و سرور session یا نشست گفته میشود .
روش ها و متود های پروتکل HTTP
پروتکل HTTP دارای متد هایی نیز هست که در ادامه به آن اشاره می کنیم :
پروتلکل HTTP روش های مختلفی برای ارسال درخواست اطلاعات در شبکه دارد. و هدکدام از یک با هدف خاصی طراحی شده اند اولین نسخه آن فقط از 3 پروتکل یعنی POST – GET – HEAD پشتیبانی می کردند.
اما در نسخه 1.1 روش های جدید تری به HTTP اضافه شدند.
در ادامه روش ( متد ) های پروتکل HTTP را به شما معرفی خواهیم کرد و کاربرد ان را شما میگوییم :
https://mmddownload.ir/?s=تست
POST :
در اين نوع پيام ها، پارامترهاي دلخواهي که اضافه ميشود، قابل مشاهده نميباشند و برای ارسال اطلاعات حساس مناسب است . زيرا در اين روش به جاي اضافه کردن پارامترها در انتهاي URL، آنها در درون پيام درخواست شده قرار داده ميشوند. و برای کاربر عادی مخفی است. اما امنیت آن 100% نیست !
HEAD :
اين درخواستها مانند پيامهاي GET هستند. تفاوت اين دو درخواست در اين است که در پيامهاي Head به جاي ارسال پاسخهاي مربوط به محتواي URL، فقط دادههاي مربوط به header سايت را ارسال ميکنند. اين دادهها همان اطلاعاتي هستند که در قسمت <head> يک سند HMTL وجود دارند.
PUT :
این روش تقرایبا مانند POST است اما در اين روش داده هايي به همراه پيام درخواست به سرور ارسال ميشود. و بعد از سرور تقاضا مي شود که اين دادهها را در آدرس مشخص شده ذخيره کند. اگر در محلِ درخواست شده از قبل دادههاي ديگري قرار ذخيره شده باشند، دادههاي جديد جايگزين خواهند شد.
TRACE :
سرور دادههاي ارسال شده را دقيقا به کلاينت يا درخواست کننده باز ميگرداند. تا استفاده کند.
OPTIONS :
زماني از اين روش استفاده ميشود که بخواهند روشهاي درخواست اطلاعات موجود براي يک آدرس خاص را از سرور به دست آورند . اين روش از سرور درخواست ميکند تا روشهاي درخواست موجود براي آدرس فرستاده شده را اعلام کند.
DELETE :
از اين روش براي حذف يک آدرس در سرور استفاده ميشود. همین !
CONNECT :
اين روش اطلاعات و دادهها را در پروتکل HTTP به يک تونل TCP/IP تبديل ميکند. اين عمل معمولا براي برقراري ارتباط امن (HTTPS) بر روي يک پراکسي سرور نا امن استفاده ميشود.
PATCH :
اين متد در سال 2010 به پروتکل HTTP اضافه شد. اين روش براي ايجاد تغييرات جزئي بر روي دادهها مورد نظر در سرور استفاده ميشود.
فرمت پيامهاي درخواست (Request) و پاسخ (Response) در پروتکل HTTP مشابه هم هستند. هر دو پيامها شامل اجزاي زير ميباشند:
خط شروع کننده :
خط شروع کننده داراي 3 بخش است که با Space ( فاصله ) از يکديگر جدا شده اند. بخش اول نشان دهنده نسخه HTTP در حال استفاده است. دومين و سومين بخش از خط شروع کننده، نشان دهنده کد و پيام مربوط به وضعيت ارسال درخواست يا پاسخ است. مانند کد وضعیت ها .
خط های Header :
خطوط Header اطلاعات لازم براي درخواست و يا پاسخ را آماده ميکنند. و میتوان آن ها راسفارشی کرد. هر Header در يک خط جدا تعريف ميشود و ساختار آنها به صورت KEY:VALUE است. در اين بخش اطلاعاتي شامل نام سرور، اطلاعات مربوط به بدنه و… ذکر ميشود.
يک خط خالي :
پس خطوط Header يک خط خالي قرار ميگيرد. برای جداسازی ارسال
بدنه :
يک پيام HTTP میتواند بعد از خطوط Header شامل يک بدنه باشد. در اين بخش اطلاعاتي مانند دادههاي وارد شده توسط کاربر، نتايج يک فرم و… ثبت و سپس به سرور فرستاده ميشوند. و سرور میتواند آن را بگیرد و پردازشش کند.
بیشتر بدانید : 5 خطاهای رایج HTTP و نحوه رفع آن
کد های وضعیت HTTP
کد اطلاعاتی (1xx) :
این کدها با عدد 1 آغاز میشوند. درخواست شما دریافت شد و شما ادامه دهید.
کد اطلاعاتی (2xx) :
این کدها با عدد 2 آغاز میشوند در خواست ارسالی دریافت شده، پردازش شده، پذیرفته شده و عملیات انجام شده است. مانند کد 200
کد اطلاعاتی (3xx) :
این کدها با عدد 3 آغاز میشوند. کلاینت برای کامل شدن درخواست او نیازمند انجام عملیات اضافی است.
کد اطلاعاتی (4xx) :
این کدها با عدد 4 آغاز میشوند. این گروه از کدها مشخص میکنند که کلاینت در درخواست خود اشتباه کرده است مانند کد معروف 404.
کد اطلاعاتی (5xx) :
این کدها با عدد 5 آغاز میشوند. سرور در انجام عملیات مربوط به یک درخواست بوده و با خطا روبه رو خواهد شد. یعنی خطایی در سرور !
HTTPS چیست ؟
درواقع همان HTTP است منتها اطلاعات رمزنگاری شده میرود و برمیگردد !
سخت پایانی :
ممنون که با سایت محمد دانلود همراه بودید تا مقاله ی دیگر اودافظ
دیدگاهتان را بنویسید