23 دستور متفاوت در لینوکس که باید بدانید !
در این مقاله از وب سایت ممد دانلود می پردازیم به 23 دستور خیلی مهم در سیستم عامل لینوکس که اگر آن ها را ندانید نمیتوانید خیلی خوب از این سیستم عامل قدرتمند استفاده کنید ! این دستورات با نمونه به شما نمایش داده میشه در ادامه با ممد دانلود گودرتمند همراه باشید.
دستورات اصلی لینوکسی چیست ؟
این سری دستورات شامل اصلی ترین دستور های لینوکس است که با استفاده از آن میتوانید سیستم عامل خود را تحت کنترل خود داشته باشید و از آن به خوبی استفاده کنید اما بریم سر دستورات مهم خودمان !
دستور arch
دستور یا command که به شما میگویم کاربرد آن برای فهمیدن معماری سیستم عامل و دستگاه شما است که برای مثال دستگاه شما از نوع arm است و یا x86_x64 و در واقع ساختمان و ساختار سیستم عامل شما را نمایش میدهد.
دستور cal
cal همان calender است یا همان تقویم خودمان و کاربرد آن فهمیدن تقویم است وقتی برای مثال میزنیم cal 2007 سیستم به شما تقویم سال 2007 را نمایش میدهد این دستور یکی از کاربردی ترین ها در لینوکس نیست ! اما بهتر است که آن را بلد باشید.
دستور cat
دستور cat یکی از کاربردی ترین دستورات لینوکسی است بطوری که در کاربری روزانه از آن استفاده می شود این دستور مخفف Concatenate است و کاربرد ان مشاهده محتوای یک فایل بدون بازکردن ان است مثال های این دستور :
- cat test.txt : محتوای فایل test.txt را نمایش میدهد.
- cat /proc/interrupts : تعداد خطا های سخت افزاری را در سیستم عامل شما نمایش میدهد همچنین میتواند میزان درخواست منابع سیستم عامل شما را نمایش دهد
- cat /proc/version : این دستور نسخه Kernel لینوکس شما و نسخه GCC و توضیع لینوکسی شما و برخی اطلاعات را نمایش میدهد.
- cat /proc/mounts : به شما لیستی از فایل سیستم های نصب شده بر روی سیستم شما را می دهد.
دستور date
این دستور date میتواند زمان را به unix و نوع های مختف به شما نمایش بدهد برای مثال میتوانید یک مقدار زمان unix یا همان unix time stamp بدهید که در واقع زمان به ثانیه است و این دستور تاریخ ساعت ان را به شما نمایش بدهد مانند : date 041217002007.00 برای مثال خروجی دستور بالا Tue Feb 11 3276 18:43:27 GMT+0330 (Iran Standard Time) ) است !
دستور init 0
این دستور باعث می شود سیستم عامل درجا پردازش خود را قطع کند و خودش را خاموش کند !
دستور reboot
دستگاه خودش را خاموش روشن میکند ( در واقع از اول بوت می شود و لود می شود )
دستور cd
این دستور مخفف change directory است و برای تغیر پوشه مورد نظر استفاده می شود ! مثال : cd /home : باعث می شود شما وارد دایرکتوری خانه ( Home ) شوید !
دستور cp
دستور cp همان copy است و خلاصه سازی شده در بخش اول آن باید فایل یا بخش مورد نظر و بعد محل کپی را مشخص کنید.
مثال :
. */cp dir
برای مثال دستور بالا محتوای همه دایرکتوری فعلی را میگیرد و در همان جا کپی می کند !
دستور ln -s file1 lnk1
این دستور یک symbol link ایجاد می کند و file1 را با lnk1 لینک می کند با این کار یک فایل .lnk هم در لینوکس شما ایجاد می شود با لینک کردن اگر اسم فایل file1 را تغیر بدهید و یا ان ا حذف کنید بر روی lnk1 تاثیر گذار است !
دستور pwd
این دستور محل فعلی شما در دایرکتوری که در حال حاضر هستید را نمایش می دهد این دستور در bash هم کاربرد های زیادی دارد تا از دستور های static استفاده نشود و کار دقیق تر انجام شود !
دستور rm -rf dir1
این دستور بدون قید شرط کل دایرکتوری dir1 و محتوای در آن را کاملا پاکسازی می کند !
دستور touch -t 0712250000 file1
دستور touch همیشه یک فایل خالی می سازد این دستور برای قرار دادن time stamp unix در یک فایل است بطوری که فایل ساخته می شود و زمان فایل شما با تایم unix( عددی ) یک مقدار میگیرد کاربرد فلگ -t همین است که شما زمان فایل خود را میتوانید تنظیم کنید !
دستور find
برای پیدا کردن محتوای فایل ها استفاده می شود این دستور نیز فلگ هایی میگیرد برای مثال :
find /usr/bin -type f -mtime -10
الآن این دستور در پوشه /usr/bin جستجو می کند و فایل هایی که در 10 روز گذشته دارای تغیرات بودند را برای ما پیدا می کند !
پارامتر -type f
به find میگوید که فقط فایلها را جستجو کند و نه دایرکتوریها یا لینکهای که سمبولیک هستند.
پارامتر -mtime -10
فایلهایی را انتخاب میکند که در تاریخ بعد از ۱۰ روز قبل از تاریخ اجرای دستور find
تغییر داده شدهاند.
استفاده از این دستور مفید است برای جستجوی فایلهایی که در چند روز اخیر ویرایش شدهاند و ممکن است نیاز به بررسی و یا پشتیبانی از آنها داشته باشید.
دستور locate *.ps
این دستور میتواند فایل ها را در سیستم شما پیدا کند و مسیر آن را به شما نمایش بدهد منتها از دیتابیس خود استفاده می کند برای همین خیلی سریغ تر است ! مثال این دستور میگوید که فایل ها با پسوند *.ps هستند در این بخش اعمال کن و جستجو کن !
دستور which halt
این دستور برای نمایش مسیر یک دستور استفاده می شود برای مثال الآن درحال نمایش مسیر فایل های دستور halt است ! دستور halt هم برای خاموش کردن سیستم عامل است ( بطور ایمن )
دستور mount -o loop file.iso /mnt/cdrom
این دستور برای نصب یک فایل iso استفاده می شود تا بعنوان یم دیسک مجازی شناخته شود تا برای مصال برای بوت شدن و نصب یک سیستم عامل آماده باشد پارامتر -o می گوید که به آن فایل دستگاه موقعیت بدهد و در ادامه میگوید که file.iso را در سی دی رام mount کند !
دستور umount /dev/hda2
این دستور برای جدا کردن دیسک پارتیشن است بطوری که فایلی که mount شده را جدا سازی می شود این دستور نیز نیاز به دسترسی root را دارد این دستور مانند edject است و دیسک شما را اماده جداسازی و تعویض می کند.
دستور rpm -q -a -qf “{SIZE}t%{NAME}n” | sort -k1,1n
در واقع این دستور برای نمایش لیست بسته های rpm است ! اما فلگ های آن برای چیست ؟
می گوند که بطور صعودی بر اساس اندازه ان ها را مرتب کند در واقع این 2 دستور است چون در ادامه آن دستور sort هم است ! در ضمن حجم هر بسته هم نمایش داده می شود با توجه به دستور اول.
دستور groupmod -n moon sun
این دستور برای تغیر نام یک گروه در لینوکس استفاده می شود برای مثال sun نام گروه قبلی و moon نام گروه جدید است !
دستور chmod g s /home/public
دستور chmod برای تنظیم دسترسی ها است در این دستور دسترسی جدید برای برخی گروه سیستمی می سازد در اینجا فلگ g می گوید تغیرات فقط برای همین گروه اعمال شود و فلگ s یعنی : setgid bit این یعنی اگر گروهی یک فایل در /home/public ایجاد کند فقط همان گروه به این فایل دسترسی دارد و گروه های دیگه به این فایل دسترسی نخواهند داشت !
دستور chown -R user1 directory1
این دستور برای تغیر مالکیت یک فایل شما و یا یک دایرکتوری شما استفاده می شود برای مثال در این دستور ما directory1 به مالکیت user1 در آمده است فلگ -R می گوید که این مورد را در تمامی زیر دایرکتوری های آن اعمال کن این دستور نیز نیازمند دسترسی root است !
پایان حق
خیلی ممنونیم که با ممد دانلود گودرتمند همراه بودید ! ماوچ و بوووووووووووووووس
دیدگاهتان را بنویسید